Författararkiv: Julie Tran

Ny styrelse för Centerstudenter Linköping

 

Ny styrelse

Ny styrelse

Ikväll hade Centerstudenter Linköping sin årsstämma. Förutom att välja in en ny styrelse, diskuterade vi motionerna som ska upp på förbundsstämman den 11-13 april.

Så här ser den nya styrelsen ut:

  • Rami Sharaya, ordförande (nyval)
  • Carl Larsson, vice ordförande (nyval)
  • Amanda Gref, ledamot (omval)
  • Christoffer Rosendahl, ledamot (omval)
  • Julie Tran, ledamot (omval)
Ska bli riktigt kul att jobba med den nya styrelsen!

Häng med på Spex!

Spex 2014

Centerstudenter Linköping har lyckats skaffa de eftertraktade biljetterna till årets spex! Ännu bättre är att det är till deras premiärdag den 8 februari. Vi har 5 st som kan köpas för 50:-/st för CS Linköpings medlemmar. Orginalpris är 140kr (studenter betalar 120kr). Maila till julie.tran@centerpartiet.se om du är intresserad. Först till kvarn!

På deras hemsida kan man läsa att årets tema är Stjärnornas intrig (eller En rysk, en tysk och Bergman). De har också skrivit följande teaser:

”Tiden är inne för oss att ta steget in i förra århundradet, vi presenterar därför ett spex om rymdkapplöpningen. Den före detta ledaren för sovjetunionen Nikita Chrusjtjov och den amerikanska presidenten Richard Nixon möts upp i USA för att tävla i den ultimata av tävlingar, vem kan komma först till månen. På plats finns självklart även Werhner Von Braun den tyska raketforskaren och geniet bakom dessa monster som ska ta människan ut i rymden. För att dokumentera händelserna och rapportera tillbaka till Sverige har vi journalisten Astrid Lindgren. Av någon anledning har även regissören Ingmar Bergman och en kvinna i en tårta dykt upp.”

För mer info om spexet, klicka här.

Efter spexet kan de som vill också hänga med på en öl!

Pressmedelande: Centerstudenter högt på Linköpingscenterns listor

Följande pressmeddelane skickades ut i veckan:

2013-12-02

Pressmeddelande

Centerstudenter högt på Linköpingscenterns listor

Två centerstudenter har under den senaste veckans nomineringsstämmor för Centerpartiet i Linköping och Östergötland valts till framstående placeringar på listor till nästa hösts allmänna val. Julie Tran, 28 år, idag politisk sekreterare i Landstinget i Östergötland och förbundsstyrelseledamot för Centerstudenter valdes till att stå på andra plats på listan till Landstingsfullmäktige på Linköpings kommuns valkrets.
Christoffer Rosendahl, 28 år, tidigare vice förbundsordförande för Centerstudenter och idag kretsstyrelseledamot för Centerpartiet i Linköping valdes till att stå på sjunde plats på listan till Kommunfullmäktige i Linköping.
Här finns hela listan:  http://www.centerpartiet.se/Lokal/Ostergotland/Nyheter/Dates/2013/12/Resultatet-av-nomineringsstamman-30-november/
Centerstudenter är Centerpartiets studentförbund för studerande vid universitet och högskolor, samt för människor med intresse för frågor som rör högre utbildning, idépolitik och internationellt engagemang. Centerstudenter erbjuder mötesformer för debatt samt en plattform för att påverka politisk
För mer information:
Julie Tran.
Styrelseledamot Centerstudenter Linköping

Två medlemmar åkte iväg på kongress i Rumänien

votering

Den 14-17 november samlades unga liberaler från hela Europa i huvudstaden Bukarest, Rumänien för LYMEC:s höstkonferens. Deltagare kom ända från Irland i väst till Vitryssland i öst. För Centerstudenters räkning åkte Julie Tran och Christoffer Rosendahl från Linköping.

Kongressen inleddes med ett brinnande tal av LYMEC:s president Jeroen Diepemaat och Christian David, rumänsk senator för PNL. Både uttryckte sin optimism inför det kommande europaparlamentsvalet. Efter ett lyckat öppnande av kongressen gick man över till några formaliaärenden som snabbt kunde klubbas igenom.

Lite omstuvningar i programmet gjorde att vi behandlade LYMEC:s valmanifest som första ärende. LYMEC:s valmanifest innehöll 7 konkreta punkter om vad vi ville förändra i Europa. Bland annat ville vi se mindre byråkrati, uppmuntra till sunda finanser hos medlemsstaterna i EU och starkt skydd för de mänskliga rättigheterna. Dock fanns det en punkt om informationsdelning som bekymrade oss vilket gjorde att vi avstod från att rösta. Den gick igenom med stor majoritet.

Förutom valmanifestet, hade vi ett antal resolutioner att debattera om. Sammanlagt 17 resolutioner hade skickats in, varav en var sent inskickad men godkändes för att den var av en akut karaktär och fick därför behandlas. Det var en salig kompott och vi diskuterade alltifrån diplomaters immuntillstånd till Ukrainas tillträde i EU. Det var ändå tydligt att asyl- och flyktingfrågor var ett hett ämne som engagerade och lockade många till talarstolen.

Under kongressen hälsade vi European Youth of Ukraine välkommen in i den liberala familjen som fullvärdiga LYMEC medlemmar och Jeunes Radicaux de Gauche of France som Associate Member.

Nästa kongress kommer att hållas i Zagreb, Kroatien i juni 2014. För att veta mer om LYMEC, kan du gå in på: http://www.lymec.eu/

/Julie och Christoffer

Ny höstkampanj!

university studies_cover

Idag lanserades Centerstudenters höstkampanj: 100% – University studies are too damn easy! 

http://centerstudenter.se/2013/centerstudenter-lanserar-kampanjen-100-university-studies-are-too-damn-easy/

Känner du någon som pluggar heltid? Vi också. Men känner du någon som verkligen lägger ner heltid på sina studier? Förmodligen inte. Det är inte så konstigt. Högre utbildning håller för låg kvalitet, lönar sig dåligt och leder inte till relevanta jobb.

Det här vill vi i Centerstudenter ändra på! Det är inte de svenska studenterna det är fel på, utan det svenska utbildningssystemet och Centerstudenter är de som tydligast vill se en förändring.

Några av de förändringar vi vill se:

• Mer lärarledd tid. Heltidsstudier ska vara på heltid.
• Lärosätena ska få resurser efter hur hög kvalitet utbildningen håller.
• Matchningen mot arbetsmarknaden måste stärkas genom mer praktik i utbildningen.
• Vi vill ha platt skatt. Då lönar det sig bättre att plugga. Det gynnar hela samhället.

Kampanjen är dels en rapport och dels en stor kampanjturné.

Den 3 december blir det ett stopp på Linköpings Universitet. Andra bokade datum är:

29/11 – Stockholm
2/12 – Uppsala
9/12 – Lund
11/12 – Växjö
8/1 – Umeå
9/1 – Luleå

På varje lärosäte som besöks kommer vi att ordna ett stort lunchseminarium med några av de främsta debattörerna inom svensk högskolepolitik. Den högre utbildningen har enorma problem som påverkar samhällsekonomin, arbetslösheten och inte minst de svenska studenternas framtid. Centerstudenter är det förbund som ska visa på att en förändring är möjlig.

Mer information om varje kampanjstopp kommer att komma kontinuerligt. Vi hoppas att vi ses på resan, det är trots allt väldigt roligt att göra samhället ännu bättre!