månadsarkiv: november 2013

Två medlemmar åkte iväg på kongress i Rumänien

votering

Den 14-17 november samlades unga liberaler från hela Europa i huvudstaden Bukarest, Rumänien för LYMEC:s höstkonferens. Deltagare kom ända från Irland i väst till Vitryssland i öst. För Centerstudenters räkning åkte Julie Tran och Christoffer Rosendahl från Linköping.

Kongressen inleddes med ett brinnande tal av LYMEC:s president Jeroen Diepemaat och Christian David, rumänsk senator för PNL. Både uttryckte sin optimism inför det kommande europaparlamentsvalet. Efter ett lyckat öppnande av kongressen gick man över till några formaliaärenden som snabbt kunde klubbas igenom.

Lite omstuvningar i programmet gjorde att vi behandlade LYMEC:s valmanifest som första ärende. LYMEC:s valmanifest innehöll 7 konkreta punkter om vad vi ville förändra i Europa. Bland annat ville vi se mindre byråkrati, uppmuntra till sunda finanser hos medlemsstaterna i EU och starkt skydd för de mänskliga rättigheterna. Dock fanns det en punkt om informationsdelning som bekymrade oss vilket gjorde att vi avstod från att rösta. Den gick igenom med stor majoritet.

Förutom valmanifestet, hade vi ett antal resolutioner att debattera om. Sammanlagt 17 resolutioner hade skickats in, varav en var sent inskickad men godkändes för att den var av en akut karaktär och fick därför behandlas. Det var en salig kompott och vi diskuterade alltifrån diplomaters immuntillstånd till Ukrainas tillträde i EU. Det var ändå tydligt att asyl- och flyktingfrågor var ett hett ämne som engagerade och lockade många till talarstolen.

Under kongressen hälsade vi European Youth of Ukraine välkommen in i den liberala familjen som fullvärdiga LYMEC medlemmar och Jeunes Radicaux de Gauche of France som Associate Member.

Nästa kongress kommer att hållas i Zagreb, Kroatien i juni 2014. För att veta mer om LYMEC, kan du gå in på: http://www.lymec.eu/

/Julie och Christoffer

Ny höstkampanj!

university studies_cover

Idag lanserades Centerstudenters höstkampanj: 100% – University studies are too damn easy! 

http://centerstudenter.se/2013/centerstudenter-lanserar-kampanjen-100-university-studies-are-too-damn-easy/

Känner du någon som pluggar heltid? Vi också. Men känner du någon som verkligen lägger ner heltid på sina studier? Förmodligen inte. Det är inte så konstigt. Högre utbildning håller för låg kvalitet, lönar sig dåligt och leder inte till relevanta jobb.

Det här vill vi i Centerstudenter ändra på! Det är inte de svenska studenterna det är fel på, utan det svenska utbildningssystemet och Centerstudenter är de som tydligast vill se en förändring.

Några av de förändringar vi vill se:

• Mer lärarledd tid. Heltidsstudier ska vara på heltid.
• Lärosätena ska få resurser efter hur hög kvalitet utbildningen håller.
• Matchningen mot arbetsmarknaden måste stärkas genom mer praktik i utbildningen.
• Vi vill ha platt skatt. Då lönar det sig bättre att plugga. Det gynnar hela samhället.

Kampanjen är dels en rapport och dels en stor kampanjturné.

Den 3 december blir det ett stopp på Linköpings Universitet. Andra bokade datum är:

29/11 – Stockholm
2/12 – Uppsala
9/12 – Lund
11/12 – Växjö
8/1 – Umeå
9/1 – Luleå

På varje lärosäte som besöks kommer vi att ordna ett stort lunchseminarium med några av de främsta debattörerna inom svensk högskolepolitik. Den högre utbildningen har enorma problem som påverkar samhällsekonomin, arbetslösheten och inte minst de svenska studenternas framtid. Centerstudenter är det förbund som ska visa på att en förändring är möjlig.

Mer information om varje kampanjstopp kommer att komma kontinuerligt. Vi hoppas att vi ses på resan, det är trots allt väldigt roligt att göra samhället ännu bättre!